Vitaliserend Zwols hopbier IPA of the East weer leverbaar

Voor het tweede jaar op rij presenteert de Zwolse Stadsbrouwerij Hettinga Bier zijn IPA of the East. Het enige echte Zwolse verse hopbier gemaakt met gevitaliseerd water. De introductie van dit kruidige hopbier is vrijdag 30 november.

Joyce en Focke Hettinga: “Het gebruik van verse hop maakt dit bier zo bijzonder. Het is een natuurproduct en geeft het bier een lekker volle en wat bittere smaak die elk jaar weer net iets anders is. De smaak blijft altijd een verrassing. Onze eerste IPA was vorig jaar zo uitverkocht. We zijn benieuwd wat de liefhebbers er dit jaar van vinden. Wij vinden ‘m in ieder geval heerlijk.”

IPA
Verse hop geeft bier een heel bijzondere volle, wat bittere smaak en zorgt ook voor de houdbaarheid van het bier. Focke: “Door de verse hop is het bier een echte India Pale Ale. Door een wat hoger alcoholpercentage en het gebruik van verse hop is het bier langer houdbaar. Na een vier maanden lange zeereis naar India was het nog steeds geschikt voor consumptie.”

Natuurproduct
Joyce: “Wij gebruiken alleen lokale en regionale grondstoffen voor onze bieren. De hop wordt op biologische wijze geteeld bij zorgboerderij en landwinkel De Huppe in Zwolle-Zuid. De gerst halen we bij akkerbouwer Benus in Vroomshoop. Bij het brouwproces gebruiken we gevitaliseerd water en geen geur- of smaakstoffen. De consument wil steeds vaker weten waar de grondstoffen vandaan komen. Dat kunnen we met dit speciale puur natuur bier gewoon laten zien.”

Limited edition
IPA of the East is beperkt verkrijgbaar. Joyce: “Vorig jaar stonden de 16 hopplanten nog geen jaar en hebben we met de verse hop 1200 flesjes kunnen bottelen. De planten zijn dit jaar groter en ook door het warme weer hebben we nu meer hopbellen kunnen oogsten. We hebben dan ook meer bier kunnen produceren, maar het blijft een beperkte oplage.”

Presentatie
Na de oogst van de hop was er vroeger een oogstfeest. Joyce: “Daarom maken we van de presentatie van onze IPA of the East ook dit jaar weer gewoon een soort oogstfeest, net als vroeger. Wij doen het bier, De Huppe zorgt weer voor biologische kaas en worst.” De presentatie van IPA of the East is vrijdag 30 november om 16.00 uur bij de Zwolse Stadsbrouwerij aan de Esdoornstraat 3. De brouwerij is gevestigd in het gebouw de Creatieve Coöperatie.

IPA of the East is naast zorgboerderij en landwinkel De Huppe te koop op de vaste verkooppunten van Hettinga Bier. Kijk daarvoor op www.hettingabier.nl